4 mei 2023

Op donderdag 4 mei vond om 19.45 uur de Dodenherdenking plaats bij het monument voor de monumentale kerk. Veel inwoners van onze dorpen waren aanwezig om in verbondenheid met elkaar onze vrijheid te vieren. Tegelijkertijd werd stilgestaan bij de actualiteit , zoals de oorlog in Oekraïne die nog in alle hevigheid wordt gevoerd. We herdachten de mensen die de bevrijding niet met ons konden meemaken. De mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, maar ook de mensen die in de jaren daarna het hoogste offer hebben gebracht bij vredesmissies.

Aan de herdenking werd meegewerkt door leerlingen van de basisscholen Driespan en de Ster. Zij plaatsten, samen met de spreker, burgemeester Hoogendoorn, de krans en bloemen bij het monument. Van beide scholen brachten leerlingen een zelf gemaakt gedicht ten gehore. Daarna hield burgemeester Hoogendoorn de herdenkingsrede. Hij herinnerde in zijn toespraak onder meer aan het neerstorten van het vliegtuig aan de Pilotenweg.

Na de herdenkingsrede zongen we gezamenlijk het Nederlands volkslied. Als afsluiting van de plechtigheid was er klokgeluid.
Bij het verlaten van het terrein liepen de aanwezigen langs het monument en werden er ook nog bloemen gelegd. Na de plechtigheid was er gelegenheid na te praten in De Graankorrel.

De organisatie was in handen van Janny Bolhuis en Truus Jongerden. Het oorlogsmonument wordt jaarlijks onderhouden door Gert Holtjer.