Markante Harksteder: Oene van der Meer

‘Gaan voor waarin je gelooft!’
Een gewone nuchtere man, noorderling, hardwerkend, enthousiast. Een markante man, die met beide benen op de grond staat, weet van zakendoen, zonder te veel poeha. Zijn eigenzinnige grijze lokken en casual kleding verraden al een beetje zijn eigenzinnige denken over het ondernemerschap: zakendoen zit ’em niet in het driedelig pak, maar in de mens die daarin zit.
Zijn motto: gaan voor waarin je gelooft.

In gesprek met Oene van der Meer
“De Mercedes onder de afschuimers”, zegt hij zelf. “Techniek voor zeeaquaria”, verduidelijkt hij mij. Als eigenaar van Deltec Aquarium Solutions Europe verkoopt de 56-jarige Oene van der Meer deze merkproducten aan winkeliers en webshops in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. Over zijn bedrijf hoef ik geen vragen te stellen en er vallen ook geen onaangename stiltes in de gezellige boerenkeuken. Enthousiast als hij is, vertelt Oene over zijn bedrijf en over het ondernemerschap. Hij geniet van het zakendoen, van het handelen, waarbij hij de menselijke relatie heel belangrijk vindt. Hoewel veel van zijn werkzaamheden nu digitaal geregeld worden, vindt hij het prettig om persoonlijk contact met zijn klanten te hebben. “Nu ik wat ouder ben, vind ik het belangrijker om diepere gesprekken te hebben in plaats van snelle verkooppraatjes”, zegt hij. Dat levert hem uiteindelijk een langetermijnrelatie met zijn klanten op. Na jaren van hard werken heeft hij een vaste klantengroep opgebouwd en heeft hij binnen zijn branche goede naam gemaakt.

Betrouwbaar
Als verkoper en ondernemer wil hij een betrouwbare zakenpartner zijn die snel en efficiënt werkt voor zijn klanten. Dat betekent altijd snel reageren op mails en zorgen voor een snelle levering. “Al zit ik aan het strand in het buitenland, dan nog lees ik mijn mail en beantwoord ik de binnenkomende vragen. Hiermee onderscheid ik me van anderen”, zegt hij. Oene heeft een ‘klein’ bedrijf als het gaat om het aantal personeelsleden. Met een van zijn grootste leveranciers in Duitsland heeft hij ook maar een kleine bedrijfsloods nodig. Sinds 2008 is de bedrijfsomzet in een stroomversnelling gekomen. Zelfs van de economische malaise heeft hij niets gemerkt. Maar dat komt ook door het soort bedrijven waarvoor hij levert. Oene regelt alles samen met een van zijn dochters, die parttime bij hem werkt. Hij heeft geen groot kantoorpand, werkt gewoon vanuit huis. Slim ondernemerschap: lage beheerkosten, goede afzet en dus maximale winst.

In de genen
Oene van der Meer is handelsman in hart en nieren. Geboren en getogen in het Friese dorpje met de kortste naam: Ee. Als middelste van een gezin met vijf kinderen groeit hij op. Zijn vader was ook ondernemer en had twee supermarkten in Groningen. Zijn ondernemersgeest zit hem dus in de genen. “Ik ben altijd al aan het handelen geweest”, zegt hij. “Van jongs af aan. Zelfs toen ik nog op school zat, ging ik dingen opkopen en doorverkopen”.
Daarbij zorgde hij dat hij al een afzetgebied had voordat hij inkocht. “Hoe ik toen al handelde, zo doe ik het eigenlijk nu nog
steeds. Eerst opdrachten binnenhalen, dan inkopen”, grinnikt hij.
Vrijwilliger van het jaar
Met diezelfde gedrevenheid zet hij zich ook in voor Harkstede en omgeving. Hierdoor werd hij zelfs uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar. “Ik denk dat mijn kracht is dat ik mensen enthousiast kan maken. Daarbij houd ik wel het liefst de touwtjes in handen”, grijnst hij. “Overigens betekent dat niet dat alles om Oene als persoon draait. Het draait bij mij juist om het team, waarvan ik onderdeel mag uitmaken en waarin ik mijn rol mag spelen. Ik slinger graag zaken aan, kijk wat anders en slimmer kan.”

Sociale betrokkenheid
Vier jaar lang woonde Oene met zijn vrouw Jannie en zijn twee dochters in Amerika. Daar miste hij de Hollandse gezelligheid
en de sociale contacten. Redenen om weer naar het Hollandse platteland terug te keren. Sociale contacten en mensen ontmoeten waren ook de redenen om – zodra hij zich in 2002 vestigde in Harkstede – in het bestuur van Dorpsbelangen te gaan en om voor allerlei andere activiteiten in het dorp in actie te komen. Na zeven jaar vond hij het tijd om sommige stokjes over te dragen aan andere dorpelingen. “Ik vind het goed dat er wisseling in samenstelling is. Vernieuwingen zijn gezond en door het overdragen van taken en functies betrek je meer mensen”.
‘Ik slinger graag zaken aan, kijk wat anders en slimmer kan’ Oene vindt het prachtig om te zien hoe activiteiten in het dorp
nu door anderen gerealiseerd worden, zoals de Avondvierdaagse, de Kindervakantieweek en het Sinterklaasfeest. Het loopt allemaal heel goed, door enthousiaste, leuke mensen. Via dit artikel geeft hij een compliment aan alle mensen die zich nu voor de dorpsactiviteiten inzetten. Zelf gebruikt hij zijn kwaliteiten nog voor het bestuur van de Ondernemersgroep, die nu weer groeit en ruim 50 ondernemers telt die regelmatig bij elkaar komen om te netwerken. De Ondernemersgroep draagt de dorpsactiviteiten een warm hart toe en vanuit hun sociaal-maatschappelijke betrokkenheid dragen ze regelmatig hun steentje bij. “Mooi toch, dat dat mogelijk is?”

Tot slot gebruikt Oene dit platform nog even om alle lezers op te roepen om mee te doen aan het Dorpenfeest in 2015. Ook hierin participeert hij met veel enthousiasme: “Mensen, we zijn weer op zoek naar straatcoördinatoren… dus wie wil, kan zich melden!”